top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarlijn

2. Wat gebeurt er als we het paard (nog) niet nageeflijk rijden?

Bijgewerkt op: 7 dec. 2021

In deze serie blogs staan we stil bij de redenen om het paard doormiddel van nageeflijkheid te helpen een beter lichaamsgebruik te vinden.


Fysiek In de meest ideale situatie blijft het paard in een neutrale houding lopen. Dat wil zeggen: het hoofd komt niet ver boven de schoft of onder de borst uit. Het paard beweegt dan ongeveer zoals hij zich in vrijheid ook zou bewegen, alleen belast door het gewicht van een ruiter. Het paard kan zelf bepalen op welke wijze hij het evenwicht verdeeld en voelt zich niet geremd om voorwaarts te bewegen. Doordat het paard vrij voorwaarts kan bewegen vindt hij ontspanning en ritme.


Mentaal Het paard krijgt een grote mate van vrijheid en dat kan voor sommige paarden een wereld van verschil maken. Het paard krijgt de ruimte om echt vrij voorwaarts te bewegen, zonder zich opgesloten te voelen. Het paard moet zelf zijn lichaam regelen en kan hierdoor een goed lichaamsbewustzijn ontwikkelen. Daarnaast bouwt het vertrouwen tussen de ruiter en het paard en het zelfvertrouwen van het paard. Denk maar aan een kind dat voor het eerst zelf naar huis mag fietsen. Het paard krijgt meer verantwoordelijkheid, doordat er minder directe controle is. Alleen wanneer het paard zijn verantwoordelijkheid vergeet, zal de ruiter ingrijpen. Hierdoor kan een meer evenwichtige relatie tussen ruiter en paard ontstaan, waarin ieder zijn rol serieus neemt en vertrouwen heeft in de ander. Daarnaast is er ruimte voor communicatie, wanneer je niet iedere stap controleert, zul je leren wat je paard echt graag voor je doet en waar hij zich toe ‘gedwongen’ voelt.

Je paard kunnen rijden op alleen je zit en focus is een fantastische ervaring. Het is geweldig om te zien wanneer paard en ruiter zo met elkaar in harmonie zijn, dat er geen hulpmiddelen nodig zijn om de communicatie mogelijk te maken. Het voelt als de bevestiging van een relatie met wederzijds respect en vertrouwen. Voor veel ruiters is dit dan ook een droom waar hard naar toe gewerkt wordt. Het kan verleidelijk zijn om het bridleless rijden als doel op zich te stellen, zeker wanneer je ervaart wat een verschil het kan maken om een paard goed op zit en focus te kunnen rijden. Hierbij verliezen we soms uit het oog dat het uiteindelijke doel harmonie is en het rijden zonder hoofdstel slechts een afspiegeling van deze harmonie. Het leren rijden op je zit en focus en het maken van basisafspraken met je paard zijn belangrijke grondleggers voor een fijne communicatie. Wanneer we deze basis gelegd hebben, wordt het belangrijk om hiermee te gaan bouwen. Wat ik regelmatig zie gebeuren, is dat ruiters zo tevreden zijn met hun prachtige basis, dat ze steeds opnieuw die basis blijven herhalen. Hoewel sommige paarden daar emotioneel en mentaal erg veel baat van hebben, geldt voor alle paarden dat ze uiteindelijk fysiek in de problemen komen wanneer ze niet leren hun lichaam correct te gebruiken.

46 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page